099 2330 444 bit@bit-art.hr

Danas u doba kada su nam podaci na našim računalima postali toliko važni često se zateknemo sa pitanjem kakva je sigurnost našeg vlastitog računala. Iako je MacOs dokazano robustna platforma ni ona nije imuna na štetne softvere koji nam mogu život okrenuti naglavačke ako se probiju u naša računala. Osim pažnje (i discipline) da se ne otvaraju privici u mailovima nepoznatih pošiljatelja (ili poznatih koji su bez neke logike), da se izbjegavaju određene web stranice, te da se ne skidaju svima primamljivi sadržaji poput filmova i(li) serija jer je moguće da preko toga u naše računalo dođu nepoželjni softveri, zgodno je imati dodatnu liniju obrane – antivirusne progame.

Dobar će antivirusni sotver neutralizirati prijetnju prije nego što napadne naše računalo. Konstantno skeniranje potencijalnih prijetnji i upgrade baze štetnih softvera, kao i posebna pažnja na skeniranju nenadanih pojava u sistemskim datotekama, a koje bi mogle upućivati na Ransomware, te njihovo zaustavljanje. Uz sve to dobar antivirusni softver ne smije usporavati rad računala.

Na nedavnom testu u MacWorld-u izdvojena su dva odlična antivirusna programa: Sophos Home Premium for Mac i Avast Free Mac Security. Sophos se plaća na godišnjoj bazi (Premium) ali postoji i besplatna varijanta. Avast je preporučen kao odlično rješenje čije se korištenje ne naplaćuje.